Tengerből halászott palackokból és cukorból előállított textilekkel a jövő megóvásáért

Mit hagyunk gyermekeinkre, unokáinkra?

„Az emberiség az elmúlt 10 évben több műanyagot állított elő, mint a teljes XX. században összesen! Feléljük a föld nyersanyagkészletét, pusztítjuk az erdőket, szennyezzük az óceánokat, közben azt hisszük, hogy a föld majd képes lesz magát regenerálni. Nem képes!”

Környezetvédelmi szempontból cégünk életében is a műanyagok – textilek –  jelentik a legnagyobb kihívást, hiszen műszaki szövetből környezetbarát gyártásút nehéz találni.

Iparágunkban az üvegszál-PVC textilek a legelterjedtebbek, melyekre nem létezik újrahasznosítási procedúra, de még elégetni sem lehet őket. Azaz 20 homlokzaton töltött év után ezen szöveteket maximum elásni lehet a jövő számára.

(Sajnos ez nem vicc, tudjuk például, hogy a szélerőművek hatalmas üvegszövet, műgyanta kompozit alkatrészeit is így tüntetjük el, mintegy homokba dugva a fejünket. Mennyire zöld ez az energiaforrás így? – a szerkesztő megjegyzése)

Ezért cégünk folyamatosan keresi a jobb lehetőséget, így az utóbbi években egyre inkább 1005 polyester, illetve polyester-PVC szöveteket használunk.

Ezek sem egyértelműen zöld termékek, de legalább már látszik a fény az alagút végén, magyarul, a textilgyártókat is eléri a jövő megóvásának gondolata.

Egyre több gyártónak van PET palackokból újrahasznosított naphálója. Illetve ma már létezik komposztálható, növényi alapú textil is.

SeaPlanet FR anyag egy nagyon jó minőségű, tengerből kihalászott PET palackokból és halászhálókból előállított szövet.

A textilről és a gyártóról itt olvashattok:

https://www.vertisol.com/sustainability/

https://www.vertisol.com/vertisolfabrics-contract/

A konkrét textil adatlapja itt található.

Pledge Fr egy cukornádból, céklából, kukoricából szintetizált PLA nevű cukorból készülő szövet.

A termék pdf ide kattintva letölthető.

A beltéri és kültéri használatra egyaránt alkalmas vertisol screen szövetek nem csak a rendkívül ellenálló képességükről ismertek, hanem arról is, hogy az energiamegtakarítás kiszámításához szükséges hőkezelő tulajdonságaikat olyan nemzetközi szoftveradatbázisok is felsorolják, mint az IDA ESBO, az Edibatec vagy a BIM.

További előrelépés textilfelhasználásban, hogy a belső roletták textiljei közül a piac egyre inkább hajlandó megfizetni a PEARL eljárással előállított, lényegesen megnövelt fényvisszaverő-képességű szöveteket. Így hatékonyabbá válik a belső árnyékolás, ami jelentős CO2 kibocsájtás mérséklést eredményez, hiszen a hűtésre sokkal kevesebb energiát kell szánnia az épület üzemeltetőjének.

Egy példa itt letölthető.

Erre a termékre példa a verotex gyártó weblapján található.

https://www.verotex.de/en/products/veroflex-innovative-technology

A tengerek megtisztítására mára szerencsére sok projekt jött létre, ezek egyike itt olvasható:

https://www.change.org/p/everyone-our-water-is-covered-in-plastic-our-seas-are-a-plastic-soup-what-are-you-going-to-do?source_location=topic_page.