SYBA a túzokfészkek megmentéséért

A SYBA Napvédelem Kft. és a Börzsöny Alapítvány együttműködése immár több évre nyúlik vissza.

Az alapítvány elhivatottan tesz az élőhelyek megmentéséért, környezetünk és ezzel a Föld megóvásáért.

Jelen cikkünk apropóját az adta, hogy 2023.01.13.-án volt az a jeles nap, amikor Ujhelyi Balázs a SYBA Napvédelem Kft. tulajdonosa átadta Kazi Róbertnek a Börzsöny alapítvány képviselőjének azt a drónt, melyről pár sort cikkünk végén olvashatnak.

Bal oldalon Ujhelyi Balázs SYBA, jobb oldalon Kazi Róbert Börzsöny Alapítvány.

A SYBA Napvédelem Kft hisz abban, hogy  tehetünk magunk is azért, hogy megfeleljünk annak a mondásnak mely így szól:

” a Földet nem őseinktől örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön”

Aki átgondolja ezt a mondatot, -csak kis mértékben dramatizálva a dolgot- körülnéz és eldönti, hogy melyik oldalra áll.

  1. Pusztítja tovább a környezetét.

Fejét a homokba dugja, különböző elméletekkel nyugtatja magát. Legjobb esetben azt mondja, hogy tenni kéne valamit…

  • Tesz valamit a pusztulás ellen!

Nem várja a sült galambot, nem beszél arról, hogy ezt és ezt kellene csinálni, nem mutogat másokra, nem mondja azt, hogy egy fecske nem csinál nyarat, stb. Hanem tesz valamit!

Mi teszünk valamit!

Ez nem pusztán azt jelenti, hogy kinyitjuk a pénztárcánkat és adakozunk, (bár ez is jobb, mint a strucc politika) hanem tevőlegesen is részt veszünk a természet megóvásában.

Az egyének – munkatársaink- informáltságuk, vérmérsékletük, lelkiismeretük nyomásának függvényében tesznek mikrokörnyezetükben a cél érdekében.

 Ezek a tettek a szelektív hulladékgyűjtéstől kiindulva, a madárbarát kert létesítésén keresztül egészen a terepmunkáig, -például a bagolyodúk vizsgálatáig- terjedhet és még tovább.

Egy korábbi természetvédelmi munkánkat itt olvashatja az érdeklődő.

A támogatásként adott DRÓN-ról pár mondat.

A drón sokrétűen használható. Jelen esetben hőkamerával van ellátva.

Fő célja:

A hőkamerával ellátott drónnal a pilóta napnyugta után  feltérképezi  a vizsgálandó területen található Túzok fészkek helyét. Ezeket digitális helymegjelöléssel látja el.

A terepen aztán nap közben a helyeket meglátogatva karókkal, zászlókkal jelöli ki a fészek körüli védőzónát.

Ezzel sok madár és csibe életét menthetjük meg, hiszen  a mezőgazdasági gépek immár ki tudják kerülni a területet , nem taposva el a fészekaljat

Túzokcsibék egymás mellett – fotó: grosstrappe

Más tevékenység amit végezhetünk a drónnal:

A szigorúan védett természetvédelmi területeken a drón használatával lefényképezhetünk illegális szemétlerakó helyeket, felvehetjük az ottani környezetkárosító tevékenységet és a felvételek büntető feljelentések alapjául szolgálhatnak.

A motorkerékpárosok, terepjárósok illegális környezetromboló tevékenységét is le tudjuk videózni, sőt a drónnal ezeket a bűncselekményeket elkövető személyeket követni is tudjuk.

„A Mavic 3 Enterprise mechanikus zárral, 56× zoomos kamerával és a centiméteres pontosságot biztosító RTK-modullal új magasságokba emeli a térképezés és a küldetések hatékonyságát. Tűzoltáshoz, kutatáshoz és mentéshez, ellenőrzéshez és éjszakai műveletekhez hőkamerás változat is elérhető.”